1 oktober - 2 oktober 2025 kistamässan

Vi träffar FTI på mässgolvet 2023

Nu är det mindre än ett år kvar tills Empack går av stapeln på Kistamässan i Stockholm och hallplanen har redan börjat fyllas. En av utställarna som säkrat sin plats är ingen mindre än FTI. Vi har fått äran att intervjua FTI och ta tempen inför det kommande mässåret. 

Vilka är FTI?
Vårt uppdrag är att hjälpa Sverige att återvinna mer. Med hjälp av vårt rikstäckande insamlingssystem samlar vi in använda förpackningar så att de kan återvinnas och bli till ny råvara. Vi hjälper ditt företag med att ta fram cirkulära förpackningar och stöttar dig i ditt ansvar som producent. Det gör vi genom innovation, kunskap och stenkoll på myndighetskrav.

Som ansluten till FTI erbjuder vi obegränsad rådgivning och snabb återkoppling från våra erfarna experter. Vi hjälper dig med rapportering, lagkrav och direktiv samt stöttar dig i designprocessens olika val. Vi erbjuder testning av dina pappers- och plastförpackningar för att säkerställa att de förpackningar du sätter på marknaden kan återvinnas på riktigt – om och om igen. Vi är transparenta med hur återvinningsprocessen efter användning ser ut. För oss är det självklart att ni kan spåra ert material genom hela återvinningskedjan.

Tillsammans med våra ägare Svensk Plaståtervinning, Returkartong, Svensk Glasåtervinning och Svenska Metallkretsen, driver vi utvecklingen mot cirkulära materialflöden. Varken vi eller våra ägare delar ut vinst. Vår drivkraft är miljönyttan – inget annat.

Vad kommer ni att visa upp på mässan och vad kan besökaren förvänta sig vid ett besök i er monter?
Vi kan visa hur du som varumärkesägare kan göra dina förpackningar mer återvinningsbara och hur du kan få stöd av FTI i ditt hållbarhetsarbete. Vill du få råd kring riktlinjer för förpackningsdesign, märkning eller diskutera producentansvaret för förpackningar i allmänhet, så finns våra experter på plats. Vi kan visa hur återvinning av förpackningar går till och hur vi på FTI kan hjälpa er med ert producentansvar.

FTI jobbar mycket med återvinning, hur kan ni lära förpackningsbranschen och kunder att återvinna?
Vi har skapat en förpackningsmanual för varje materialslag: plast, papper, metall och glas. De är fyllda med konkreta råd för hur du tar fram förpackningar som kan återvinnas. Manualerna hjälper dig att göra ännu smartare val av förpackningsmaterial. FTI håller också regelbundna webbinarier och utbildningar tillsammans med materialbolagen, Naturvårdsverket och andra intressenter. Vi kan även hålla en workshop med ditt företag.

Varumärkesägarana kan också hjälpa konsumenterna att sortera rätt genom att tydligt märka sina förpackningar. Med samma symboler på förpackningar som återvinningsstationer och kärl i miljörum, blir det enklare att återvinna.

Under EMPACK kommer FTI även att befinna sig på scen och berätta om den fantastiska utvecklingen av Site Zero i Motala för plaståtervinning.

Vad är största utmaningen i ert arbete idag?
Det finns fortfarande många myter om återvinning – till exempel att alla förpackningar bränns, vilket inte alls är fallet i våra processer.

En annan utmaning är att återvinna alla nya innovativa blandmaterial. Detta vill vi att företagen tar hänsyn till i sin beslutsprocess vid valet av förpackningslösning.

Just nu sker det även många förändringar i både svensk och utländsk lagstiftning. Dessa förändringar kan vara en utmaning att få våra kunder att bli fullt insatta i.

Tack FTI. Vi ses på Kistamässan 4-5 oktober 2023!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top