1 oktober - 2 oktober 2025 kistamässan

Intervju: Thord Nossborn

Thord Nossborn- Om stresshantering och hållbara hjärnor

Thord Nossborn, VD för Affärskraft Sverige, kommer att hålla ett inspirerande seminarie på Empack där han avslöjar orsaker men också lösningar relaterat till stress och hur vi på bästa sätt ska ta hand om våra hjärnor. För er som inte kan vänta har vi fått möjlighet att göra en kort intervju med Thord där han ger oss små glimtar kring hur vi ska ta hand om vår psykiska hälsa.  

Vi stävar hela tiden efter att vara effektiva och prestera – hur hänger det ihop med psykisk ohälsa?
Vi hoppar t ex ofta mellan olika arbetsuppgifter, multitasking, vilket kan verka effektivt men i själva verkar presterar vi totalt sett sämre, det tar tid att komma tillbaka till koncentration och vi blir faktiskt totalt sett ”dummare”, har lägre IQ. Vi bygger kontor som skall vara ”yteffektiva” men vi stör varandra och tappar koncentration. Om vi ser oss själv som ”högpresterande, engagerade och oersättliga” tillhör vi en högriskgrupp att drabbas av olika slags psykosociala problem pga långvarigt farligt stresspåslag

Ett stort problem på många arbetsplatser idag är stress – Hur ska vi hantera det? Är detta en fråga för leding eller individ?
Till att börja med måste vi lyfta upp det till en strategiskt viktig fråga och alla måste få kunskaper om hur vi människor fungerar. Vår hjärnas ”hårdvara” är inte uppgraderad på ca 40.000 år så vi måste förstå vilka förutsättningar vi har. Om någon ”går in i väggen” blir alla lidande; individ, dess familj, kollegor på jobbet och företaget. Alla kan ha ett ansvar på olika sätt. Om arbetsbördan är orimlig eller det förekommer mobbing eller stora orättvisor är det helt företags ansvar. Om en hög men rimlig arbetsbörda hanteras bra av de flesta men inte av alla kan det vara ett gemensamt ansvar (företag/individ). Om stressen kommer av att medarbetaren äter dåligt, sover för lite, inte motionerar och är i sociala medier hela sin vakna tid – då är det ju förstås individens.

Det finns olika typer av stress, viss stress anses till och med vara motiverande – var går gränsen och hur ska man kunna upprätthålla balansen?
Stress i sig är inget farligt utan ett helt naturligt tillstånd för kropp och hjärna för att maximera överlevnad – på savannen! Problemen är att dessa överlevnadsreaktioner inte är det lämpligaste i dagens samhällen. Och att vi hela tiden utsätts för nya ”hot”, vi få aldrig återhämta oss. Detta är det stora problemet

 Du pratar också om Brain Lean, och hur vår hjärna fungerar i sammanhanget – Hur påverkas egentligen våra hjärnor av stress?
Kort sagt maximerar den sannolikheten att människan överlever en farlig situation genom att fly bort, slåss/eliminera hotet eller spela död. Detta är snabba reaktioner men under lång stress inträffar en rad saker i hjärnan som sliter hårt på den, på sikt farliga som ökar risker för olika sjukdomar och för tidig död. Detta är något jag berättar med om i mitt seminarium och visar också på motsatsen, där vi både mår och presterar bra

Kan vi lura hjärnan för att bli bättre på att hantera stress?
Det finns väldigt mycket vi kan göra, både på jobbet och hemma. Bra att lista och sortera stressfaktorer. Vissa saker går att ändra på, andra måste jag acceptera och kan då träna på att tänka annorlunda. En arg kund kan ju skapa ”han är arg på mig för att jag är dålig i mitt jobb” eller ”han har ingen rätt att stå hör och skrika, det skall han få veta”. Bägge förhållningssätten skapar lätt stress. Medan tankar som  ”oj, vad han verkar ha problem. Han har säkert annat som bekymrar honom för det är ju inte mig han egentligen är arg på. Vilken tur att han möter mig som både kan lugna honom och hjälpa honom” skapar andra reaktioner i hjärnan. ”Tänk på vad du tänker – för det är det som är ditt liv”. Sedan finns det massor av andra sätt att ta hand om hjärnan

Har du 3 snabba tips för att bli bättre på att hantera just stress?
1. Sortera stressfaktorer och bestäm vad du kan ändra på. Om inte själva situationen går att ändra, träna på att tänka andra tankar. Att älta gamla oförrätter eller oroa sig långt i förväg är oftast bara onödigt

2. Motion och sömn är livsviktiga för att ta hand om hjärnan

3. Var ”självsnäll”, dra ner på krav som du ställer på dig själv.

Hur jobbar du själv för att bli en mästare på att hantera stress?
Jag springer, gärna långt och ute i naturen. Detta är för mig en överlägsen stresshantering. Sedan är jag oförbätterlig optimist, jag tror alltid att saker kommer att ordna sig, hur mörkt det än ser ut.

Vad är det viktigaste du vill förmedla med dina föreläsningar?
Insikter om hur viktig vår hjärna är om alla sammanhang. Affärer görs mellan hjärnor. I en ledningsgrupp sitter hjärnor som tillsammans skall skapa framgång. Vi vet att kollektiv intelligens kan variera väldigt mycket även om varje individuell hjärna besitter samma kapacitet. Det gäller att vara smart tillsammans, Brain Lean. En chef kan aldrig få en medarbetare att göra någon, bara påverka tankar och känslor som leder till beteenden. Alla sinnesintryck kodas av känslor innan de blir medvetna tankar och handlingar. Detta områden kallas EQ och en oerhört viktig framgångsfaktor

Vem får inte missa din föreläsning?
Alla som har en hjärna och är nyfiken på hur den och andra hjärnor i dess omgivning skulle kunna arbeta bättre tillsammans

Vill du veta med om Affärskraft? Besök deras hemsida här:
https://www.affarskraft.se/start.html

Scroll to Top