1 oktober - 2 oktober 2025 kistamässan

Framtidens Förpackningsbransch

Empack i Stockholm bjöd på många spännande och lärorika talare och seminarier. En höjdpunkt var utan tvekan paneldebatten om förpackningsbranschens framtid, modererad av ingen mindre än Per-Stefan Gersbro, en veteran med över 30 års erfarenhet från den internationella förpackningsmarknaden. Den 45 minuter långa paneldebatten erbjöd en insiktsfull diskussion om branschens framtid och de krav som kommer att ställas på morgondagens framstående aktörer. Vi pratade med Per-Stefan efter mässan som uttryckte positiva tankar om panelen.

Per Stefan beskrev debatten som ”En insiktsfull diskussion om framtiden för branschen och vad som kommer att krävas av morgondagens vinnare”. Frågorna som diskuterades var bland annat vad resan mot cirkuläritet och hållbarhet innebär och hur kraven på återvinningsbarheten och återanvändningen kommer att påverka valet av förpackningslösningar. Det pratades även om digitalisering och automation och dess potential att öppna upp för nya affärsmodeller.
”Förpackningar är en framtidsbransch”. Det kommer att behövas fler och bättre förpackningar för att hantera en växande handel, såväl i butik som online. Utmaningarna är stora och betydelsen av samarbete och öppenhet inför gemensamma utmaningar med miljö och klimat kan inte nog understrykas.

Med nya lagkrav (främst CSRD – Sustainability Reporting Directive) och en lågkonjuktur i sikt ökar behovet av verktyg för analys och visualisering av data, allt för att stödja beslut för hållbarhetsrapportering. Även kompetensförsörjningen är en nyckelfaktor menar Per-Stefan. Att öka sin attraktionsförmåga för att få rätt kompetens att vilja jobba inom branschen blir en avgörande faktor i en framtid där konkurrensen om arbetstagarna förväntas öka. Per-Stefan nämner även att modet i att investera i rätt teknik är en viktig förutsättning för att kunna klara miljö- och klimatmål på ett ekonomiskt och socialt hållbart sätt.

Deltog i paneldebatten gjorde:
Maria Wahlgren – Huhtamaki
Maria Svantemark – SustainLab
Jan-Olof Jungersten – VISUTECH
Christian Håkansson – TMR

Vi tackar Per-Stefan och övriga paneldeltagare för sin medverkan och vi ser med stor förväntan fram emot Empack 2025 i Stockholm.

Foto: Sandström Media AB
 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top